• Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
Начало Новини Най-бързият компютър в света - Японският суперкомпютър Кей
Най-бързият компютър в света - Японският суперкомпютър Кей
( 3 Гласа )
Сряда, 22 Юни 2011г. 23:52ч.

 

суперкомпютърЯпонският суперкомпютър Кей спечели титлата за най-бърз суперкомпютър в света, съобщиха Франс прес и в. "Ню Йорк  таймс".

Кей се намира в института Рикен за компютърни науки в  Кобе, в Япония. Той е способен да извършва 8,2 квадрилиона  изчисления и операции в секунда. Казано на езика на  компютърджиите, Кей може да извърши 8,2 петафлопа операции в секунда.

Суперкомпютрите се използват за симулации на  земетресения, за създаване на климатични модели, в ядрените 
изследвания, в разработването на оръжия и за различни изпитвания. В сектора за добив на петрол и за бързи борсови операции също се използват подобни супермашини.

Изграждането им обаче е скъпо начинание и се състои от свързването на хиляди малки компютри в компютърен център. Суперкомпютърът Кей е енергийно ефективен, но все пак харчи ток, с който биха могли да се захранят 10 000 домове и който годишно струва 10 милиона долара.

На второ място в публикуваната днес класация на  суперкомпютрите в света е китайският модел Тянхъ-1А, намиращ се  в китайския Национален център за суперкомпютри в Тянцзин. Досега той беше на първо място със способността си да извършва 2,507  петафлопа операции в секунда. На трето място е американският  суперкомпютър Ягуар.

Класацията на суперкомпютрите в света се прави веднъж на 6 месеца. В челната десетка САЩ имат сега 5 машини. Досега само САЩ и Китай са били на върха. За първи път друга страна – Япония – разбива това статукво.

Нещата в сферата на суперкомпютрите обаче бързо се  променят. Така например победителят в класацията от 2008 г. днес е едва на 10-то място. Става дума за машина в националната  Компютърна лаборатория в Лос Аламос, в Ню Мексико.

Според експертите от Тексаския университет в Ноксвил, в  САЩ, които изготвят класацията, огромни са шансовете следващия  път на първо място да се озове супермашина, наречена Сини води, която се разработва от Илинойския университет в Ърбана Чампейн.

Източник: Dnes.bg

Последна промяна от Сряда, 29 Юни 2011г. 23:04ч.
 
Помощ
Отдалечен достъп