• Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
Последни новини от страната
dnevnik.bg България


Dnevnik.bg
 • Христиан Петров, на 33 г., поема Центъра за градска мобилност

  Христиан Петров, на 33 г., който от началото на годината ръководи Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) поема Центъра за градска мобилност. Това съобщи "Капитал".

  През пролетта цялото ръководство на компанията подаде оставка заради обществена поръчка за 250 хил. лв. Тя бе за поставянето на 60 навеса на спирки на градския транспорт и бе спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Репортаж а Нова телевизия показа близки...

 • Готви се регламент за бърза реакция при смърт на делфини

  До края на седмицата се очаква да е готов регламент, който да позволи бърза реакция на различните институции при откриването на мъртви делфини по крайбрежието. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Свилен Костов на дискусия в Бургас, цитиран от държавното радио.

  Над 100 са вече случаите на изхвърлени от морето мъртви делфини - предимно малки, причината за което все още не е категорично изяснена.

  Междуведомствена работна група изготвя инструкцията за действие при...

 • Над 20 деца от детска градина във Варна се проверяват са хранително отравяне

  Деца от Целодневната детска градина "Слънчо" във Варна са приети в инфекциозната клиника с повръщане и температура, съобщиха от Общината, цитирани от БНР. Вчера следобед децата са показали симптоми на заболяване. Те са развили висока температура, повръщане и са дехидратирани.
  В момента 23 деца са на преглед в инфекциозната клиника. 12 от тях най-вероятно ще останат в здравното заведение.
  Взети са проби от Регионалната здравна инспекция на храната, която са консумирали, а самите деца...

 • БСП пусна жалба до европейски органи срещу процедурата за шеф на КФН

  Народни представители от БСП са изпратили жалба до ЕIOPA (European insurance and occupation pensions authority) и ESMA (European securities and markets authority)- международните организации, които наблюдават работата на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу процедурата за избор на предсадетл на регулатора.

  Депутатите смятат, че в случая става дума за незаконосъобразни действия при провеждане на процедура за избор на председател на институцията.

  Решението е взето...

 • Пет ключови момента от новия съдебен закон

  Преди гласуването на последния параграф от Закона за съдебната власт в сряда следобед, председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова депутатите за внимание, за да бъдат сигурни, че "са довършили съдебната реформа".

  Дали използваният от Цачева глагол ще се окаже с позитивен или негативен смисъл, ще покаже времето. Управляващите обаче изглеждат доволни - министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари развълнувано от трибуната и дори заяви, че законът отговаря на...

 • Цитат на деня: България се превръща в най-големия износител на ядрено оборудване

  "България се превръща в най-голямата страна износител на ядрено оборудване без да произвежда такова оборудване".

  Това обяви пред БиТиВи бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод идеята България да продаде произведения в Русия ядрен реактор, предназначен за проекта АЕЦ "Белене", от който тя се отказа.

  Според Овчаров обаче Русия няма да покаже благосклонност и да се съгласи България да продаде въпросното оборудване, а без нейното разрешение това няма да стане.
 • Парламентът няма да има нова зала за председателството на ЕС от България

  Преустройството на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом в пленарна зала за парламента няма да е завършило до председателството на България на ЕС, което днес бе изместено с 6 месеца за началото на 2018 г.

  За мащабния ремонт с прогнозна стойност 23.4 млн. лв. с ДДС все още няма избран изпълнител. Процедурата по избора на строител се извършва с процедура с покани, тъй като в поръчката имало информация, подлежаща на класификация "държавна тайна" и фирмите трябва да имат...

 • Цитат на деня: Без руски спортисти медалите ще имат друг вкус, лош вкус

  Вашите колеги от другите водещи спортни сили са наясно, че качеството, вкусът на медала ще бъде друг. Едно е да спечелиш в битка с равен по сила съперник, а съвсем друго - да се конкурираш с тези, които имат очевидно по-ниска класа от теб. Такава победа ще има съвсем друг вкус, може би лош вкус.

  Toва заяви президентът на Русия Владимир Путин на днешната си среща с руските спортисти в Москва. Според него отсъствието на водещи руски спортисти ще девалвира олимпийските игри в Рио де...

 • Очаквано Емилия Русинова оглави градската прокуратура в София (допълнена)

  С осем гласа "за" и двама "против" прокурорската колегия избра Емилия Русинова за ръководител на градската прокуратура в София. Кандидатите бяха двама - Русинова, която в момента е изпълняващата функциите градски прокурор, и следователят Бойко Атанасов, който посочи, че в прокуратурата има "шпицкоманда" на подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров. Той не бе подкрепен от нито един член на колегията.

  Емилия Русинова е позната като прокурор по делото за укриване на данъци срещу...

 • Бъдещият парк "Въртопо" в София - нито ще стане скоро парк, нито в него ще се строи извън закона

  Неизграденият парк "Въртопо", отреденият терен за който свързва софийските квартали "Младост", "Мусагеница", "Дървеница", "Студентски град" и "Малинова долина", отново влезе в дневния ред на столичани. Поводът е петиция срещу застрояването в парка, инициирана от общинския съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров, която се разпространява в социалните мрежи.

  "В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк "Въртопо", а общият устройствен план (ОУП) предвижда...

 • Атентаторът от Ансбах не се е оплаквал от полицейско насилие в България

  Сириецът, който през седмицата се взриви в германския град Ансбах, е задържан при нелегално влизане в България на 19 юли 2013 г., съобщават от МВР, след като стана известно, че атентаторът е пребивавал в България. Същия ден е настанен в специализиран дом за настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция" - МВР.

  По стандартната процедура му е извършен незабавен преглед от дежурния медик, при който не са констатирани здравословни отклонения.

  По време на престоя си в...

 • Захариева: Съдебният закон отговаря на искането на обществото за справедливост

  "Новият закон отговаря на искането на обществото за справедлива съдебна система. Благодаря на всички парламентарни групи. Няма качествено правосъдие без качествени магистрати", написа в профила си във фейсбук правосъдният министър малко след окончателното приемане на промените в съдебния закон.

  От парламентарната трибуна преди гласуването на последния параграф тя благодари на депутатите. По думите й приетите разпоредби са "дълбоки промени".

  "Досега е имало много промени,...

 • Кабинетът увеличи капитала на НДК заради предстоящ ремонт

  Министерският съвет увеличи капитала на "Национален дворец на културата – Конгресен център София" ЕАД, като увеличи дела на държавата като едноличен собственик със 17 млн. лв. от бюджета на Министерския съвет за 2016 година, съобщи правителствената пресслужба.

  Промените по бюджета са одобрени с постановление, с което се предоставят средствата за придобиване от държавата на 17 000 броя емитирани нови акции на стойност 17 млн. лева. Така се осигуряват необходимите средства за...

 • Нова система ще мери нивото на училищата според резултатите на изпитите

  Министерството на образованието и науката (МОН) ще получи съдействие от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за разработване на инструментариум за измерване на представянето на българското образование. Днес правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между министерството и банката.

  Предвижда се да бъдат проведени до три технически семинара, свързани с използването на мерки с добавена стойност в училищата (МДСУ) - инструмент...

 • Кабинетът одобри помощите за намерилите работа в друго населено място

  Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Това предвижда одобрения от правителството проект за изменение на Закона за насърчаване на заетостта. Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им – в Правилника за прилагане на...

 • Прокуратурата изправя на съд трима мигранти, опитали да станат част от "Ислямска държава"

  Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу трима сирийци, които са се опитали да станат част от "Ислямска държава". Те са били задържани през февруари при опит нелегално да влязат от България в Турция, като оттогава са в ареста.

  Според държавното обвинение Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са получили статут на бежанци в Германия.
  Те са обвинени в това, че с цел да участват в престъпление по чл.108а, ал. 1 НК – тероризъм, като членове на...

 • Кабинетът одобри по-ниски глоби за производство и продажба на ГМО храни

  В пъти по-леки глоби за производство и продажба на генномодифицирани (ГМО) храни предвижда проект на Закон за храните, който правителството одобри днес. Предстои законопроектът да бъде гласуван от Народното събрание.

  Наказва се с глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 4000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, който произвежда и продава нова храна или нова хранителна съставка, генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща...

 • Атанас Атанасов, председател на ССБ: Срещу Съюза на съдиите се води война от парламентарната трибуна

  Срещу нашия съюз се води война от парламентарната трибуна. Съюзът на съдиите е легитимна организация, която освен създадена и функционираща по българското законодателство е международно призната. И ще уведоми международните асоциации, в които членува, за войната срещу нас.

  Това обяви пред "Дневник" председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов, който е съдия в Софийския градски съд. Той и негови колеги слушаха дебатите по закона за съдебната власт в парламента....

 • Пътната агенция ще получи 115.4 млн. лева за нов участък от Западната дъга

  Агенция "Пътна инфраструктура" ще получи безвъзмездна финансова помощ от 115.4 млн. лева за изграждането на отсечка от 5.53 км от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Решението за това е взето днес от правителството, а парите ще дойдат от Управляващия орган на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.

  Отсечката, която ще се изгради с парите, е част от лот 1 на магистралата Калотина - София. Приетото решение ще позволи изпълнението на проекта...

 • Отмяна на запрещението на хора с ментални увреждания предвижда законопроект

  Отмяна на пълното и ограничено запрещение на хора с ментални увреждания и въвеждане на фигурата на "подкрепящ", който да оказва подкрепа за самостоятелното упражняване на права – това са част от мерките в проекта на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа, одобрен днес от Министерския съвет.

  Законопроектът на Министерството на правосъдието предвижда предпоставката за придобиване на дееспособност да е единствено навършването на 18-годишна възраст, а мерките за подкрепа на...

Помощ
Отдалечен достъп