• Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
Последни новини от страната
dnevnik.bg България


Dnevnik.bg
 • Ще има ограничения за тировете тази нощ заради почистване на пътищата

  През тази нощ периодично ще се ограничава движението на тежкотоварните камиони по републиканските пътища и магистрали, по които се извършва снегопочистване, съобщиха от пътната агенция. Интензивни снеговалежи се очакват в Северозападна България и областите София и Перник.

  В момента се извършва снегопочистване в двете посоки на АМ "Хемус" в участъка София – Ябланица и по път I-1 Враца-Ботевград. Ограничено е движението на тежкотоварните автомобили в тези участъци до завършване на... • Валентин Димитров-Топлото бе докаран с белезници в съда

  Бившият изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото беше докаран днес с белезници и под конвой в съда. Причината е, че той вече излежава присъда от 3 г., която бе потвърдена окончателно от Върховния касационен съд (ВКС).

  С малко закъснение, съдия Петя Крънчева е дала начало на съдебното заседание, в което са се разпитвали свидетели. По него Топлото е подсъдим за пране на пари, а делото, започнало през 2009 г. все още е на първа...

 • Съюзът на съдиите: Необходимо задълбочено обсъждане на съдебната карта

  В писмо, разпратено и до медиите, Съюзът на съдиите в България (ССБ) се обърна към Висшия съдебен съвет (ВСС) с молба за провеждане на диалог и включването на редовите магистрати в обсъжданията за реорганизация на "съдебната карта" на България.

  Членовете на съвета са започнали срещи с административните ръководители на съдилища и прокуратури, на които се предлагат конкретни идеи за промяна броя на съдилища и прокуратури с идея за окрупняване на съдебните райони. Те обаче, според ССБ...

 • Експерти: Изберете образование в чужбина, което си струва, и се върнете

  Мобилността в образованието днес е достъпна реалност в Европейския съюз и ако получените навън знания се приложат в България, тя ще стане едно по-уютно място, съветва Дарина Черкезова от Кариери по време на среща със студенти, посветена на възможностите за младите, които предоставят европейските програми.

  Основен фокус на срещата беше образованието в Европейския съюз, предизвикателствата да си студент в чужбина и разликата със страните извън ЕС.  В тази връзка беше представена и... • Сагата с "двете каки" е продължение на филма "КОЙ", обяви Татяна Дончева

  На случая "Яневагейт" трябва да се гледа като на продължение на филма КОЙ. Това обяви в предаването "На четири очи" по БиТиВи Татяна Дончева, лидер на "Движение 21" и бивш депутат.

  Тя мотивира позицията си с това, че през цялата история прозира влиянието на ДПС през мрежите на депутата си Делян Пеевски върху съдебната система като се назначават на ключови позиции магистрати, чиито действия после се дирижират.

  Съдия Ченалова е първата, която гласно обявява това, което се...

 • Личните карти ще са и носител на данни за електронна идентичност

  Личните карти ще могат да се ползват като носител на данни за електронна идентичност. На днешното си заседание кабинетът одобри вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп, съобразен с изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация), съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

  Чипът дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност.

  С решението,...

 • Държавата иска да инвестира в обучението на 30 хиляди софтуерни специалисти

  В нова "Концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти", публикувана за обществено обсъждане вчера, се предвижда инвестирането в обучението на 30 хиляди софтуерни специалисти през следващите 15 години, пише в. "Сега". Документът е подготвен от политическия екип на вицепремиера Румяна Бъчварова заедно с няколко министерства. 
  Държавата е готова да финансира изграждането на специални обучителни центрове във всички големи градове, но очакват инвестицията бързо да се възвърне... • ДСБ ще препоръча Реформаторите да имат обща позиция по "Яневагейт"

  ДСБ ще препоръча на останалите партии в Реформаторския блок да излязат с обща позиция по "Яневагейт", съобщиха от пресцентъра на партията след заседание на националното ръководство.

  На него са присъствали депутати от Блока и министърът на правосъдието Христо Иванов.

  "Представителите на ДСБ ще препоръчат на председателския съвет на Реформаторския блок Блокът да заеме обща позиция", пише в съобщението, като се уточнява, че в понеделник ще бъде дадена пресконференция.
 • Кабинетът отпусна стипендии за 66 ученици от държавни спортни училища

  Правителството одобри днес да бъдат отпуснати 53 460 лева, с които да се изплатят стипендии на 66 ученици по Програмата за закрила на деца с изявени дарби, съобщи правителствената пресслужба. 

  Стипендиите са за ученици от държавните спортни училища, постигнали високи спортни резултати през първата половина на настоящата година.

  Допълнителни разходи са от бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2015 г., но са предвидени и в централния бюджет по програмата за...

 • България представи амбициозен план за справяне с проблемите в затворите

  България представи много амбициозен екшън план за справяне с проблемите и лошите условия в затворите, който отговаря едновременно на дългогодишните критики на Комитета срещу изтезанията при Съвета на Европа и на пилотното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Нешков и други срещу България".

  Това заяви днес председателят на Комитета по предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение  (КПИ) Микола Гнатовский. И добави: Реакцията на... • Прокуратурата увери с второ писмо, че Брюксел не иска оттегляне на Цацаров

  След като вчера разпространи писмо от представителството на Европейската комисия в София с уверения, че Брюксел не призовал за оставка на главния прокурор, днес държавното обвинение изпрати до медиите и подобно писмо от ръководителя на службата на говорителите на ЕК. "Европейската комисия не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли.  Ролята на комисията не е да влиза в  дискусии за това как страните членки трябва да организират независими разследвания на индивидуални...

 • Правителството отпусна 2 млн. лева за обновяване на компютрите в училищата

  Общо почти 4.1 млн. лева по две национални програми в образованието отпусна кабинетът на днешното си заседание. Почти половината от тях или над 1.936 млн. лева са предназначени за обновяване на компютърната техника в училищата по програма "Информационни и комуникационни технологии в училище", съобщи правителствената пресслужба. 

  Останалите около 2.1 млн. лева са по програмата "Сгрижа за всеки ученик" и се разпределят по три модула в рамките й. Средствата се осигуряват от бюджета на...

 • Университетите ще получават държавна субсидия след комплексна оценка на качеството

  Нов механизъм на финансиране на държавните вузове измества принципа от количествените към качествените показатели. На днешното си заседание правителството отмени действащото сега постановление, по което вузовете получават пари основно "на калпак" спрямо броя на студентите си, и прие ново постановление, според което за определянето на държавната субсидия ще се ползват различни инструменти за оценка на качеството на обучението, съобщи правителствената пресслужба. 

  По новата норма,... • Патриарх Неофит с награда за укрепване на единството на православните народи

  Българският патриарх Неофит ще бъде отличен за заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото. Той ще получи наградата "Обединител на православието", която е в долари, но сумата не е обявена, съобщи Светият синод.

  На своето заседание на 25 ноември президиумът, попечителският съвет и комисията на Международния обществен фонд "Единство на православните народи" (МОФЕПН) единодушно са взели...

 • Борисов: По тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси

  "По тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат." Това заявява премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет, показва стенограмата от него.

  На няколко пъти министър-председателят заявява, че не желае повече да бъде занимаван с темата, след като коментарите му за последните скандали около т.нар. казус "Яневагейт" се...

 • При свалянето на руския самолет не е била ясна принадлежността му, съобщи посланикът на Турция в София

  Руският изтребител Су-24, който беше свален от турските военновъздушни сили в близост до границата със Сирия, е бил на турска територия, а към момента на стрелбата по него не е била ясна неговата принадлежност, каза на пресконференция днес посланикът на Турция в София негово превъзходителство Сюлейман Гьокче. По думите му бойните машини, летели в близост до турската граница, са били два. Въпреки направените 10 предупреждения в рамките на пет минути и двата самолета са навлезли на турска... • Кабинетът развали два договора с концесионери на плажове, дължат близо 800 хил. лв.

  Правителството прекрати едностранно два договора за концесия на плажове в Ахтопол и Обзор заради системни нарушения на задължения от страна на стопанисващите ги фирми.

  Разваля се договорът за концесия на плажа "Ахтопол – север" в община Царево, който е сключен на 15 юли 1999 г. със "Стингър" ЕООД. Концесионерът е нарушил изискванията за осигуряване на обезопасяването на водните площи и водноспасителната дейност, което е задължително условие на Закона за устройството на Черноморското...

 • Износът от Северна Гърция може да мине през България заради мигрантите

  Гръцките търговци може да започнат да пращат стоки през България заради мигрантите, блокирали македонската граница, предупреди Асоциацията на износителите от Северна Гърция (SEVE) в писмо, цитирано от в. "Катимерини".

  "Компаниите, които не могат да доставят стоките си до Централна Европа навреме, нямат избор, освен да ги изпратят през България. Тази опция е поне 20% по-скъпа и също води до закъснения", пише в текста, с който организацията призовава властите в Атина да спрат...

 • Четири пъти по четири почивни дни ще има догодина

  Правителството направи размествания на работните и почивните дни през следващата година, които позволяват на четири пъти да има четири почивни дни. Първият дълъг уикенд е покрай Националния празник 3 март, който е четвъртък.

  С обявяването на петък, 4 март, за почивен се събират четири дни. Отработването на 4 март ще е в на 12 март, събота.

  С обявяването на 23 май (понеделник) за неработен ден, четири почивни дни ще има и покрай Деня на българската просвета и култура и на... • Местан за "Яневагейт": Крайната цел е Борисов, Пеевски е "лютият пипер на манджата"

  "Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов" - така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира скандала "Яневагейт" със записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които се споменават премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

  "На мен ми предоставиха на хартиен носител съдържанието на тези разговори. Тук се говори и за много по-важни фигури. Мислех, че...

Помощ
Отдалечен достъп