• Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
Последни новини от страната
dnevnik.bg България


Dnevnik.bg
 • Комикс на деня - 8 декември
 • Имущество на бивш митничар за 1 млн. лв. може да бъде отнето

  Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе в Софийския градски съд иск за отнемане на имущество за 995 000 лв. от Георги Георгиев, известен като Жоро Пурата.

  Процедурата срещу него е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, информира институцията.

  От Георги Георгиев се претендират една втора апартамент в София, два магазина в централната градска част, апартамент в Банско и суми от...

 • Министърът на отбраната Ненчев е бил подслушван от българските служби

  Министърът на отбраната Николай Ненчев, който е обвиняем като подбудител на престъпление заради договора с Полша за ремонт на военните изтребители МИГ, е бил подслушван в хода на разследването. Това се разбира от открито писмо на Ненчев до главния прокурор Сотир Цацаров.

  Министърът задава на Цацаров шест въпроса, отговорите на които според него "са от съществено значение за функционирането на демокрацията и за обществото".

  Министърът, който от материалите на разследването...

 • Цитат на деня: Да чуем божеството на ГЕРБ какво ще каже

  "Да чуем божеството на ГЕРБ какво ще каже".

  Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред Би Ти Ви, помолен да коментира подкрепата на Патриотите за евентуално правителство на Реформаторския блок, въпреки че ГЕРБ казват, че вървят към предсрочни избори.

  По думите му ситуацията е "партийно-егоистична", в която "ни накиснаха от ГЕРБ" - да се правят избори посред зима с перспективата след тях конфигурацията да остане същата.


 • Културният календар на София за 2015 г. е определен непрозрачно, реши съдът

  Фондация "Дома Арт" спечели частично делото си срещу Културния календар на Столична община за 2015 г. В окончателно решение от 1 декември Върховният административен съд (ВАС) се съгласява с организаторите на "Дома Арт Фест", че фестивалът им от 2015 г. е изключен от финансираните събития непрозрачно и в разрез с общинските правила и задължава общината да преразгледа проекта. Културният календар обаче няма да бъде отменен със задна дата, тъй като според съда другите, вече осъществени събития, не...

 • Венцислав Стефанов: Почти всички лидери на партии са се срещали с ген. Решетников

  Президентът на футболния клуб "Славия" Венцислав Стефанов се обяви за организатор на срещата в София между лидера на БСП Корнелия Нинова и шефа на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников. Пред Би Ти Ви той разказа, че срещата е трябвало да се състои при посещението на Нинова в Москва през юни, но това не се е случило и затова Стефанов, който е личен приятел на Решетников, се наел да посредничи това да стане в София.

  Решетников, който е бивш разузнавач, ...

 • Видео: Другите новини

  Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

  Ето съдържанието на емисията:

  - Еднопосочните полети до Марс се отлагат с четири години.
  - Винетките остават със същите цени, но с нова визия и по-строги санкции за нарушения.
  - За първи път излиза драмата "Докладът "Ленън", хроника на фаталния 8 декември 1980-та.
  - Студенти от Кеймбридж разработиха програма чрез харесванията във "Фейсбук".
  -...

 • Готови са проектите на учебнo-изпитните програми за изпитите след 7 и 8 клас

  Готови са проектите на учебнo-изпитните програми за националното външно оценяване за учебната 2016/2017 година на учениците от 7-и клас по български език и литература и по математика.

  Готови са и учебно-изпитните програми за проверка на способностите по изобразително изкуство и по музика след завършен 7-и клас.

  Това съобщиха от министерството на образованието с уточнението, че те са публикувани на сайта им за обществено обсъждане.

  За обсъждане са публикувани и...

 • Общинският съвет в София върна името на част от бул. "Янко Сакъзов"

  На днешното си заседание Столичният общински съвет отмени решението си от юли 2015 г., с което променя името на улица, смятана дотогава за част от бул. "Янко Сакъзов", на "Конрад Аденауер". Предложението за отмяна бе внесено от Войслав Тодоров (Коалиция "Сердика", в която влизат АБВ и "Български социалдемократи"). На 24 ноември той бе сред протестиращите пред сградата на Столична община, които искаха да бъде върнато старото име.

  Общинските съветници гласуваха с пълно единодушие за...

 • Радев и Йотова обсъдиха политическата ситуация у нас с посланиците от ЕС

  Новоизбраните президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова са провели днес работна среща с посланиците на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), Швейцария и Норвегия в рамките на словашкото председателство. Информация за срещата бе качена на профила на Радев във Фейсбук.

  По време на разговора Радев и Йотова са представили приоритетите на президентската институция. С посланиците са били обсъдени актуалната политическа ситуация в страната, както и въпроси от регионалния,...

 • Турция е събрала чрез имами в България данни за гюленистите

  Турската държавна Дирекция по религиозните въпроси (Диянет) е събрала разузнавателна информация чрез имамите си в 38 държави, включително България, за заподозрени последователи на Фехтулах Гюлен, съобщи в."Хюриет".

  Изданието обяснява, че от Диянета са информирали парламентарна комисия, създадена да разследва неуспелия опит за преврат, който според управляващите в Анкара е вдъхновен от живеещият в САЩ Гюлен. При това информиране е била разкрита и "разузнавателната дейност" относно...

 • Част от улица "Владайска река" ще бъде затворена тази вечер

  Западното платно на улица "Владайска река" в участъка между ул. "Индустриална" и площад "Сточна гара" ще бъде затворено за автомобили тази вечер, съобщава Столичната община.

  Причината е заснемането на видеоклип.

  Между от 19 и 22 часа ще бъдат забранени влизането, престоят и паркирането на автомобили в лявото платно на ул. "Владайска река".

  От общината съобщават и че на 11 декември (неделя) от 10 до 19 часа се забранява престоят и паркирането на автомобили на...

 • Евростат: Почти една пета от българите работят за малки заплати

  Близо една пета от работещите българи получават ниски заплати. По данни на "Евростат" към 2014 г. това не е най-лошият резултат в ЕС. Но България остава страната, където брутното почасово заплащане остава най-ниското сред 28-те държави от съюза - едва 1.7 евро, или 2.17 лева, и със спечеленото могат да се купят най-малко неща.

  В съобщението от четвъртък статистическият институт на ЕС посочва, че 18.2% от българите получават малки заплати. Евростат уточнява, че под това понятие...

 • Цацаров предложи за наказание и двама прокурори и следовател

  След като през седмицата се заговори по-активно за сигналите на главния прокурор за проверки на съдия Мирослава Тодорова и на Софийския градски съд, днес той е предложил на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарни производства срещу двама прокурори и един следовател. В съобщението на пресцентъра на държавното обвинение не се споменават имената на предложените за наказание магистрати.

  Цацаров е внесъл предложение до прокурорската колегия на ВСС за образуване на...

 • "Правосъдие за всеки" подкрепи протеста на съдии и служители

  Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" /НГИ-ПВ/ решително и категорично подкрепя протеста на съдии и съдебни служители от Софийски районен съд, който ще се състои на 09.12.2016 г., от 11 ч. до 13 ч., пред сградата на Висшия съдебен съвет на ул. "Екзарх Йосиф" 12.

  Според "Правосъдие за всеки"

  Висшият съдебен съвет се е превърнал във витрина на проблемите в правосъдието.

  "Осакатената съдебна реформа, която мимикрира промени, всъщност не доведе до...

 • Общински съветници видяха другаде причината за оставката на Мария Бояджийска

  Общински съветници се усъмниха в истинските причини за напускането на Мария Бояджийска като зам.-кмет на София. "Твърде несериозно звучи обяснението, че оставката е по лични мотиви", коментира зам.-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова (БСП) пред журналисти. Христова и колегата ѝ Калоян Паргов дадоха изявление пред медиите, в което коментираха оставката на заместник-кметицата.

  По-рано кметът Йорданка Фандъкова официално обяви, че е приела оставката, като посочи, че...

 • Износът на европейска бира расте с 18% за 2014-2015 г.

  Износът на бира от Европейския съюз расте стабилно като в периода 2014-2015 г. се е увеличил с 18 на сто. Това показват данните на европейските пивовари и Евростат. Данните са цитирани по време на традиционната среща на европейските пивовари в Брюксел.

  Според тях общо в страните членки в момента функционират 7500 пивоварни.

  Според проучването "Бирата свързва Европа със света" на международната консултантска фирма Royal Haskoning DHV, данни на Евростат и Пивоварите на...

 • Запрашаването на въздуха скочи два пъти над допустимото в части на София

  Повече от два пъти над допустимото е било прахово замърсяване на въздуха снощи в квартал "Дружба". Това показват измерванията на фини прахови частици в столицата, публикувани на сайта на Столична община за сряда – 7 декември 2016 г., когато и целият град е бил покрит с опасен за здравето смог, надскачащ допустимите нива.

  Пикът на запрашаване в тази част на София е бил в 22 часа, когато ФПЧ е надминал 150 µg/m3. Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3....

 • Съвети към потребителите: Как да се изберат и използват електрически гирлянди

  Преди коледните и новогодишни празници Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) разпространи полезни съвети за потребителите при избор и използване на електрически гирлянди:

  - Върху продукта производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие - СЕ. С нея той удостоверява, че е произвел продукта съгласно европейските изисквания за безопасност. Допустимо е тя да се нанесе върху стикер прикрепен на самата гирлянда, както на опаковката и в...

 • Чудеса от медиите: Кой е единственият легитимен визионер на прехода

  В рубриката "Чудеса от медиите" "Дневник" публикува извадки от текстове в печатни и електронни издания без намеса и без коментар.

  "Единственият легитимен визионер на прехода" е наречен почетният председател на ДПС Ахмед Доган в публикация на вестник "Стандарт", в която се преразказва благодарственото писмо на Доган до ръководителя на Представителството на Россотрудничество на България.

  Дописката е на първа страница на броя на вестника в четвъртък със заглавие
  ...

Помощ
Отдалечен достъп