• Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
Начало Полезно Back Up Outlook Express
Back Up Outlook Express

Архивиране и възстановяване в Outlook Express (Back Up)

Използването на имейли е един от най-удобните начина за комуникация. Могат да бъдат изброени няколко причини за това. Освен че връзката става много бързо, използването на електронна поща дава нещо повече в сравнение с обикновеното обаждане по телефона, а именно възможност за изпращане на допълнителни материали и снимки. И не на последно място, е-пощата е по-икономично решение в сравнение с телефона.

При личната и служебна кореспонденция потребителите запазват голяма част от писмата, за да могат да ги ползват евентуално на по-късен етап. Един от начините за сигурно съхранение на имейлите е създаване на резервно копие. Това може да стане, без да се използват допълнителни програми, а чрез вградените възможности на имейл клиента, с който работите.

Да видим как става това в Outlook Express, например, който е един от най-популярните имейл клиенти, тъй като идва заедно с операционната система на Microsoft. Въпреки някои несъвършенства, като цяло Outlook Express е доста удобен за работа.

Създаване на резервно копие (бекъп)

Ключовият елемент при тази операция е да откриете правилната папка и файлове, които искате да резервирате. Когато направите това, просто ще трябва да копирате папката в предвиденото място за съхранение на бекъпа.

Microsoft Outlook Express съхранява вашите имейли, бюлетина с новини и информацията за контактите в една папка. В нея се съдържат отделни .dbx файлове за всяка папка в Outlook Express. Например там ще откриете познатите Inbox.dbx, Outbox.dbx и т.н, както и папки, създадени от вас в процеса на работа с приложението.

Можете да откриете папката с желаните файлове по следния начин. След стартиране на Outlook Express, отидете на менюто Tools и оттам изберете Options. Изберете етикета Maintenance и натиснете бутона Store Folder.

Пред вас ще се покаже прозорец (Store Location), в който е пътят до папката с интересуващите ви файлове. Изберете местоположението и използвайте клавишната комбинация CTRL+C, за да го копирате.

Затворете отворените прозорци и натиснете Start бутона и впоследствие Run. В отворилия се прозорец натиснете CTRL+V, за да поставите предварително копираното местоположение. Натиснете ОК, за да видите съдържанието на мястото. Изберете всички файлове посредством менюто Edit и Select All или чрез комбинацията CTRL+А. Сега изберете командата Copy от същото меню (разбира се, пак можете да използвате клавишната комбинация CTRL+C), за да копирате избраното.

Вече сме на финалната права от процеса. Сега остава да направите папка, например с име OutlookBackup някъде на твърдия диск. След като вече е създадена, я отворете и от менюто Edit изберете командата Paste.

Вашите съобщения от Outlook Express ще бъдат копирани в бекъп папката. Ако желаете да се подсигурите допълнително, можете да запишете папката и на диск, който да съхранявате на сигурно място.

И така, вече цялата ви кореспонденция е подсигурена. Време е да разгледаме и процеса по възстановяването.

Възстановяване

Ако сте следвали гореописаните стъпки за направата на резервно копие на информацията в Outlook Express, то възстановяването й ще бъда доста лесна задача. Единственото, което трябва да направите, е да поставите файловете от създадената бекъп папка на тяхното първоначално място.

Имайте предвид, че по този начин ще заместите съществуващите там файлове и цялата нова информация ще бъде загубена, т.е. ще върнете ситуацията към момента на бекъпа. Именно поради тази причина, можете да използвате командата Import, за да добавите информация, а не да я презапишете.

За да направите това, стартирайте Outlook Express и от менюто File изберете командата Import. Посочете типа на базата, която ще внесете. Например, за да внесете писмата, изберете Messages...

Сега ще трябва да посочите програмата, от която са създадени файловете. В нашия пример, възстановяваме бекъп файлове от същата програма и затова избираме Microsoft Outlook Express 6.

След това избираме опцията Import mail from an OE6 store directory.

Натиснете Browse, когато ви бъде поискано местоположение, и изберете вашата бекъп папка.

Изберете All folders и натиснете Next.

Ще се покаже прозорец с моментния статус.

След като процесът по импортирането приключи, натиснете Finish.

Можете да използвате начина за създаване на резервно копие и за да прехвърлите електронната си кореспонденция в Windows Mail, програмата наследник на Outlook Express, която идва заедно с новата операционна система Vista.

Практически, поради сходствата между двете програми, то и процесът на внасяне на писмата е подобен. Отново от менюто File избирате Import и Messages....

Избирате Microsoft Outlook Express 6 и отново опцията Import mail from an OE6 store directory. Посочвате мястото, където е разположена бекъп папката, отново избирате All folders, натискате Next и изчаквате процесът да приключи.

Ако сте решили да преинсталирате операционната си  система, можете да използвате описания процес, за да прехвърлите електронната си кореспонденция и в новата среда.

 

 

 

 

 

 

 
Помощ
Отдалечен достъп